Over ons

Stichting Noord Hollandse Geluid Sporten Phoenix

Noord-Holland kent een behoorlijk motorcross verleden met vele clubs. Door de jaren heen zijn de eisen rondom geluid en milieu steeds verder aangescherpt waardoor het steeds lastiger werd om ergens te kunnen crossen. De kosten van allerlei procedures voor het verkrijgen van een vergunning voor een motorsportlocatie en het inrichten hiervan lopen in de tonnen. Dit was voor vele motorcross clubs uiteindelijk de nekslag. Ook zijn er banen verloren gegaan door het bouwen van nieuwbouwwijken met woningbouw. Ook de milieu- en geluidseisen werden steeds scherper. Er zijn door gemeentes en provincie toezeggingen gedaan voor nieuwe locaties, maar door de veranderde wet- en regelgeving werd dit een zwaar, langdurig en kostbaar proces.

In overleg met de gemeente en provincie is besloten om de 3 motorcross clubs in Noord Holland samen te voegen tot één nieuwe stichting: “Stichting Noord Hollandse Geluid Sporten Phoenix”. Hierdoor ontstond een sterke partner in de onderhandelingen en was er ook 1 aanspreekpunt voor de motorsport. In deze stichting zijn 3 zelfstandige clubs opgegaan. Te weten Niedorper Motorclub, Motorcross Club Den Helder en de club MAC Alkmaar. De uit de fusie ontstane nieuwe stichting gaat de nieuwe Motorsportlocatie in Noord-Holland exploiteren.

Voor meer informatie over deze clubs zie:

Niedorper Motorclub
Motorcross club Den Helder
MAC Alkmaar

Wil je lid / donateur worden? Schrijf je nu in op onze website: Meer informatie Lid / Donateur MC-NH

Onze inspiratie

Het plezier dat motorcross oplevert wordt niet door iedereen begrepen. Sommigen zien deze sport als een gevaarlijke lawaaisport, waar vooral jongens en mannen hun “agressie” in kwijt kunnen. Er wordt niet begrepen waarom die motoren zo’n herrie moeten maken.

Voor de beoefenaars van de motorcross ligt dat heel anders. Het spectaculaire gevoel om met een crossmotor door de “prut” te scheuren en daarmee na een sprong door de lucht te zweven levert een onbeschrijfelijk plezier op. Vaders die met hun zoon een keer naar de crossbaan gaan kunnen de verleiding niet weerstaan om als 30-er of 40- er ook (weer) een keer op zo’n motor te stappen. Veel senioren rijders kopen dan toch weer een motor. Zo zijn er velen die intensief motorsport beoefenen of soms op een enduro motor af en toe een rit rijden in het oosten of zuiden van het land.

Over ons foto1

De jeugd wordt geïnspireerd door mensen zoals onze eigen Gerard Jimmink uit Kolhorn die na jarenlang crossen diverse keren de Dakar rally heeft gereden. In 2015 zien we Jeroen van Daele uit Callantsoog hem volgen. Bij de Redbull strandrace van 2015 in Scheveningen eindigde onze eigen Christiaan Dignum als 12e van ruim 1500 deelnemers aan het grootste cross evenement ter wereld. Dit evenement trok bijna 150 duizend bezoekers en werd net als de Dakar rally op TV uitgezonden. GP wedstrijden worden daarentegen nauwelijks op TV getoond.

Op welke plaats zou Christiaan geëindigd zijn, als hij met zijn talent 3 keer per week had kunnen trainen op een permanente crossbaan, zullen we helaas nooit weten. Het talent van de toekomst kan zich met een crossbaan in de regio ontwikkelen tot het niveau van Jeffrey Herlings, die in 2012 en 2013 wereldkampioen MX2 werd.

Over ons foto2

In de breedte draagt motorsport bij aan karakter vorming van onze jeugd, zij leren incasseren, doorzetten en rekening met elkaar te houden. Ook wordt het technisch brein ontwikkeld en wordt getraind voor een sterk en fit lichaam, het is één van de zwaarste sporten die er is. De saamhorigheid onder de crossers is enorm. Vrienden voor de wedstrijd, concurrenten op de baan en dikke vriendschappen ontstaan na de wedstrijd.

Dit zijn de ambities van ons hechte team van vrijwilligers die zich zeer verbonden voelen met de stichting en de motorsport.

Nu is het moment aangebroken dat de gemeente Hollands Kroon en provincie Noord Holland hun schouders achter het plan zetten om een permanente crossbaan mogelijk te maken. Wij gaan ervoor. HELP ONS door de enquête in te vullen.