Mac Alkmaar

MAC-Alkmaar LogoMAC Alkmaar
Op 21 november 1923 kwamen 20 motorrijders in Het Gulden Vlies aan de Koorstraat in Alkmaar bijeen en werd besloten tot oprichting van de Motorclub Alkmaar.

MC Alkmaar
Oorspronkelijk werden motorterrein- (o.a. grasbaan races) en andere wedstrijden georganiseerd, waaronder ook uitstapjes op de motor naar o.a. Drenthe en Overijsel.

Na de oorlog groeide de MC Alkmaar uit tot een bloeiende club met op het hoogtepunt in de 70-er jaren zo’n 650 leden. Door de vereniging werden vele activiteiten georganiseerd: motorterrein ritten (toen heette het nog geen motocross), kaartlees-ritten, behendigheidswedstrijden, clubavonden gecombineerd met wandeltochten en niet te vergeten wegraces.

Bekende mannen als Wil Hartog en Boet van Dulmen namen deel aan de nationale wegraces in Oudkarspel, grootse evenementen waren dat. Nadat in 1976 een dodelijk ongeluk had plaatsgevonden werd hiervoor geen vergunning meer verleend.

Bert Volkers - UFO Kreidler Crosser 1975 (MAC)
Bert Volkers – UFO Kreidler Crosses 1975 (MAC Alkmaar)

Dit bracht een sterk teruglopend ledental met zich mee en mede hierom werd tijdens de energiecrisis in 1978 besloten ook autoritten te gaan organiseren. De naam werd veranderd in Motor- en Auto Club Alkmaar, in de volksmond MAC Alkmaar.

MAC Alkmaar
De activiteiten beperkten zich tot toerritten, motorcross wedstrijden op incidentele locaties en technische avonden. Het werd steeds moeilijker om nog een locatie met vergunning te krijgen en rondom de eeuw wisseling had de MAC nog slechts een 100-tal leden.

Oranjecross Zuidscharwoude
Oranjecross Zuidscharwoude 1976

In samenwerking met de NMC is nog ruim 10 jaar lang de Bakkum Beach Cross georganiseerd, een prachtig evenement. Ook dit bleek op termijn niet meer haalbaar. Jarenlang werd al gestreden voor een permanent motorcross circuit in de kop van NH, doch zonder succes.

Bakkum Beach Cross
Bakkum Beach Cross 2007

Om een sterke partij te vormen t.o.v. de provinciale- en gemeentelijke overheden, is in 1997 de NHMF (Noord Hollandse Motorsport Federatie) opgericht. Voor besluiten moesten we telkens terug naar de leden wat sterk vertragend werkt.

Nieuwe start voor MAC Alkmaar
Daarom is in 2014 besloten te fuseren met de andere clubs in Noord Holland zodat er nu één sterke partij als gesprekspartner voor de overheid en toekomstige financiers staat.

De MAC Alkmaar is na ruim 90 jaar opgeheven door op te gaan in de fusie van MCC Den Helder, MAC Alkmaar en Niedorper Motorclub. De nieuwe stichting gaat deze nieuwe Motocross Baan in Noord-Holland exploiteren.