Nieuws

Noordhollands Dagblad – Motorcrossers verslaafd aan het trainen

Noord-Hollands dagblad

“Motorcrossers verslaafd aan het trainen”

DELFZIJL – Het had wel wat weg van een relaxvakantie, met al die campers en caravans dicht bij elkaar op een grasland in Delfzijl. Maar de 350 motorcrossliefhebbers uit de kop van Noord-Holland gingen niet met die insteek op pad. Zij voegden zich bij een landelijke groep motorcrossers voor vier trainings- en twee wedstrijddagen.

Door Cas Broxtermanredactie.sc@nhd.nl


Dat betekende een hele week in het teken van sport. Bier vloeide er nauwelijks. Er werd voortdurend met smart uitgekeken naar de volgende trainingen. Elke dag waren er drie sessies van verschillende professionele trainers. Een aanzienlijk percentage van de deelnemers was twaalf jaar of jonger.
Crossers leren op sportief én organisatorisch vlak van week in Delfzijl

Herke Dekker van MC-NH zag daardoor dat er nog veel toekomst is voor de sport. Bij gebrek aan een trainingsgelegenheid in Noord-Holland grijpt de crossclub evenementen zoals die in Delfzijl aan om in training te blijven. ,,Een camping vol mensen met allemaal dezelfde hobby. Het was voor mij de eerste keer dat ik mee ging. Het was onwijs leuk”, zegt Dekker.

 ,,Mijn zoon was ook mee. Die kon je bijna niet van de baan af slaan. Zoiets vind ik als ouder natuurlijk geweldig om te zien.”

Ontwikkeling

Op donderdagavond was er voor de deelnemers in Delfzijl een feestavond ingelast. Toen kon de spanning even worden losgelaten. Maar buiten die avond om was het dagenlang niets anders dan motorcross. De Noord-Hollanders maakten in hun ontwikkeling de ene stap na de andere onder begeleiding van de professionele trainers.

,,Het viel me op dat iedereen heel goed luisterde naar wat de trainers te zeggen hadden”, vertelt Dekker. ,,Dan stonden er vijftig kleintjes op een rij met hun oren gespitst. Het is heel mooi om te zien hoe ze in die paar dagen zoveel stappen maken. Vroeger hadden wij dit niet, zo’n trainingsweek. Nu leren ze al vroeg om rustig te rijden, maar toch snel te zijn, waardoor je minder snel onderuit gaat. Dat soort dingen.”

Voorbeeld

Voor hem sneed het mes aan twee kanten. Hij reed zelf mee bij de veteranen en hij zag op organisatorisch vlak het goede voorbeeld. Van een club met landelijk aanzien waar volgende maand Nederlandse kampioenschappen plaatsvinden.

,,Wie zich niet gedraagt, wordt gelijk voor een dag gediskwalificeerd. Er stonden hele rijen met douchecabines en wc-hokken zodat iedereen zichzelf fris kon houden. Het wordt daar heel erg serieus genomen. Daar kunnen wij van leren. Ik vind het knap dat ze zoveel mensen van verschillende leeftijden in toom weten te houden. We gaan binnenkort weer met z’n allen zitten over wat we aan onszelf kunnen verbeteren. Dan komt dit evenement ook weer aan bod.”

Heelhuids

Hij heeft er bewust voor gekozen om bij de veteranen mee te doen. ,,Er zijn genoeg mensen die zeggen: we gaan mee voor de kinderen, we hoeven niet meer het snelst te zijn. Dan is zo’n veteranengroep ideaal. Ik ben nu heelhuids thuisgekomen, dat vind ik belangrijk.”

http://www.noordhollandsdagblad.nl/sport/sportschagen/article28421020.ece/Motorcrossers-verslaafd-aan-het-trainen

NHD - Artikel Delfzijl 2016 - klein

 

 

Write a Reply or Comment