Nieuws

Noordhollands Dagblad – Motorcross zit in de lift

Noord-Hollands dagblad

“Motorcross zit in de lift”

BARSINGERHORN – Van de drie motorcrosswedstrijden die tot nu toe werden verreden aan de Gouw in Barsingerhorn, was die van deze zondagmiddag de rustigste. Maar de bijna negentig deelnemers die het parcours wisten te vinden, maakten het tot een vruchtbare dag.

Door Cas Broxterman – 18-7-2016, 7:00 (Update 18-7-2016, 7:00)


Motorcross zit namelijk in de lift. Dat bleek ook op het voormalige Barsingerhornse baggerdepot waar met name kinderen hun kunsten lieten zien. Zoals Peter Teeuwen, bestuurslid van motorcrossvereniging NHGS het treffend verwoordde: ,,We zijn één grote familie.”

“NHGS moet na weer succesvolle wedstrijd op zoek naar alternatief voor baggerdepot”

Mooi dagje

Als er eens een motor stukgaat, voegde medeorganisator Herke Dekker daaraan toe, staat iedereen klaar om te helpen. ,,Ik heb het net nog gezien; met vijf man stonden ze rondom de motor van een van de deelnemers. Iedereen wil dat het een mooi dagje wordt.”

Daarbij werd NHGS, de fusievereniging uit de kop van Noord-Holland, geholpen door het weer. De zon en een frisse wind maakten het voor deelnemers geen straf om op de crossmotor te stappen. Buiten de baan zaten veel mensen op stoeltjes die ze zelf hadden meegenomen. Er stonden meerdere campers aan de rand van het parcours; ideale plekken om de hele dag door te komen en soms de schaduw op te zoeken.

Alternatieven

De MHGS moest er bergen voor verzetten om goede facilitaire omstandigheden te creëren voor hun bezoekers. Want gistermiddag was de laatste competitiewedstrijd die op het voormalige baggerdepot kon worden gereden. Doordat het grote stuk land gevlakt moet worden en weer in gebruik gaat als landbouwgrond is de zoektocht naar alternatieven gestart.

NHGS beschikt momenteel niet over een eigen terrein, waardoor er onder meer een clubhuis ontbreekt. Dat onderving de vereniging tijdens deze wedstrijden met food trucks en een soort keet waarin de scores werden bijgehouden.

Teamgevoel

Het heeft het teamgevoel alleen maar versterkt. Met een grote groep motorcrossliefhebbers gaan ze in augustus weer richting Delfzijl. Een inmiddels traditioneel uitje waar jong en oud massaal op af komen.

Neem Lynn Snoek, pas elf jaar maar vorig jaar ook al mee geweest naar Delfzijl. Tijdens de wedstrijden in Barsingerhorn eindigde ze als derde. ,,De baan is heel leuk in Delfzijl”, zei ze na afloop van haar race. Maar ook op het Noord-Hollandse terrein heeft ze genoten. ,,De heuvels met daarna een bocht zijn het leukst.”

Snoek is een van de goede voorbeelden om te laten zien hoe het er met motorcross in de Noordkop voorstaat. Er doen steeds meer meisjes mee en stuk voor stuk zijn ze ook nog erg jong.

Er zit toekomst in de sport, merkt ook Herke Dekker. ,,Bij de jeugd is een kwart van de deelnemers meisjes. En door dit soort dagen komt er alleen maar meer aanwas.”

De winnaars van de verreden klassen: 50cc A: Mike Snoek (Heerhugowaard), 50cc B: Maylin-Rose Sterk (Kreileroord), 65cc laag: Kees Ligthart (Heerhugowaard), 65cc hoog: Alex Karbet (Oudkarspel), 85cc laag: Twan Groeneweg (Middenmeer), 85cc hoog: Dirk Winder (Sint Pancras), MX2 2takt: Sil Schoorl (Eenigenburg), MX2 4takt Rick Gootjes (Broek op Langedijk), superklasse: Ian Borst (Wieringerwaard), veteranen: Ard Poland (Waarland).

  

Foto digitale krant NoordHolands Dagblad:

Motorcross zit in de lift - NDH 18-7-2016

Write a Reply or Comment