Nieuws

Noordhollands Dagblad – Kooypunt is van de motorcrossers

Noord-Hollands Dagblad

“Uit de eerste meetresultaten blijkt dat de Noord-Hollandse coureurs hun geluidsniveau goed controleren.”

DEN HELDER – Het was een heugelijke dag voor alle liefhebbers in Noord-Holland toen er op het circuit aan de Luchthavenweg van industrieterrein Kooypunt eindelijk weer op motoren kon worden gecrosst. Met een opkomst van 150 rijders en een groot aantal bezoekers spreekt de organisatie van MC-NH opgetogen van een geweldige start.

Door Ruud Ramler – 14-12-2016, 7:00

De vergunning is afgegeven voor de duur van vier jaar. Steeds mag er twaalf keer worden getraind. In die periode hopen de crossers hun permanente stek in de gemeente Hollands Kroon te hebben gerealiseerd. Tot die tijd is het circuit Kooypunt in Den Helder hun trotse bezit.

Helemaal onverwacht was het niet. Voorafgaand aan de opening waren er al tientallen vrijwilligers ingezet om van de verlaten baan een veilig onderkomen te maken. Met shovels, kranen, landbouwmachines en veel mankracht is er binnen veertien dagen een serieuze basis tevoorschijn getoverd. Voordat er gereden kon worden moest er op veiligheid gekeurd worden door de KNMV. Hiervoor kreeg de organisatie een dikke pluim van de Nederlandse bond.

 Met 150 rijders beleeft MC-NH geweldige opstap naar toekomst

Alle lichten stonden toen op groen. Zelfs twaalf millimeter regen die in de 24 uur voorafgaand aan de start viel, kon de rijders niet deren. Met zoveel trappelende jeugdige rijders is het van belang dat een en ander ordelijk, gedisciplineerd en veilig verloopt. Zo werden ze verdeeld in groepen en geselecteerd op motortype plus ervaring. Op deze manier kon iedereen veilig, op eigen niveau en vooral met veel plezier zijn of haar rondjes rijden.

Speciale baan
Voor de kleinste deelnemers was er een speciale baan, waarop zij onder het toezicht van trotse ouders en publiek aan de zijlijn trots maar rustig hun toeren maakten. Ook de snelle en ervaren coureurs plus diverse veteranen lieten hun kunnen zien op de omgewoelde natte zandbaan. Maar niet alleen veiligheid is een issue ook het geluid komt regelmatig ter sprake. Hier heeft de organisatie voorzieningen voor aangeschaft. Door middel van een meetinstallatie gekoppeld aan de transponders die de rijders allemaal op hun motor hebben zitten vanwege de registratie van hun geklokte rondetijden. Er werd snel duidelijk wie binnen de gestelde geluidsnorm viel en wie daarbuiten.

Uit de meetresultaten van deze eerste trainingsdag bleek dat de coureurs uit Noord-Holland hun motoren goed voor elkaar hebben.

Zie ook: website Noord-Hollands Dagblad

Bron: Noord-Hollands Dagblad

Write a Reply or Comment