Nieuws

Noordhollands Dagblad – ’Jolien trekt eigen spoor’

Noord-Hollands Dagblad

“’In naam van Oranje naar Zwitserland * Winkelse(14) start op EK Motorcross”

Winkel – Ze had al dispensatie gekregen om tussen de dames te rijden. En nu is het talent van Jolien Mulder (14) ook goed genoeg ingeschat om te starten in de eerste van vier ontmoetingen die meetellen voor het Europees Kampioenschap. Van top tot teen in de Oranje kleuren die haar herkomst bevestigen.

Door Ruud Ramler – 13-4-2018, 10:22

“Geen idee wat ik ervan kan en moet verwachten”, zegt ze voor vertrek naar Zwitserland waar het zondag los gaat. “Erg spannend is het wel”. Veel tijd om erover na te denken was haar ook niet gegund. Pas twee weken weet Jolien dat ze haar land in Europees verband mag vertegenwoordigen. Dat was weer zo’n verrassing in het seizoen dat laat op gang kwam. Officieel staat de Motorsport Organisatie Nederland (MON) deelname tussen de senioren pas toe vanaf vijftien jaar. Maar deze Winkelse werd al goed genoeg bevonden om mee te rijden. En liet zich in de enige wedstrijd die vanwege soms barre weersomstandigheden wel door kon gaan, niet aan de kant zetten. “Op papier zouden er drie zijn. Waarna een selectie werd gemaakt voor het EK kwartet. Maar het bleef bij die ene keer.”

Loyaliteit
Gevolg door de mededeling dat er acht dames door de MON in Europees verband zouden worden uitgezonden. ”En daar zat ik tussen. Per mail bevestigd. Waarschijnlijk ook omdat ik alle wedstrijden beschikbaar ben. Heel graag zelfs”. Anderen konden die onbeperkte loyaliteit om naast Zwitserland ook in Duitsland , Engeland en België van de partij te zijn niet garanderen. “Soms moet je ook geluk hebben “. Hoe dan ook kan ze zich in een naar richtlijnen van de IMBA gekleurd shirt hijsen en een nieuwe set stickers op haar crossmotor aanbrengen. Dat was voor vertrek nog niet helemaal geregeld, maar aanleiding voor zorgen gaf het allerminst in Winkel. De familie, die het zeker zo spannend vindt wat de stoere dochter gaat beleven, stuurt vader René mee om van een afstand toch dichtbij te zijn. “Want wij reizen op onszelf, als Nederlands team. “Met in Zwitserland alleen morgen een aanloopwedstrijd die als training beschouwd kan worden. “De enige gelegenheid om de baan te verkennen”, zegt de Winkelse die haar huiswerk op het internet al heeft gedaan. En een bovenaanzicht van het traject in Google vond.

YouTube
“Vaak zijn er op YouTube wel filmpjes van circuits te vinden. Gemaakt door rijders met camera in de helm. Zodat je het gevoel hebt mee te rijden. In dit geval kon ik dat niet vinden” .Jolien zal letterlijk haar eigen spoor moeten trekken. Zoals ze al gewend is sinds de overgang vanuit de jeugd. Waar de hele baan nog gevlakt werd waar dat nu alleen met het startveld gebeurt. Het hoort er allemaal bij. Net als de spanning van een nieuwe wereld waar het uiteraard ook een stukje harder gaat. “Maar ik heb bewezen dat ik het bij kan houden”. Garanties voor een goed EK geeft dat niet, weet ze. Ambities slaat ze nog even op. Eerst en vooral ontdekken. “Met een plek in de middenmoot zou ik dolblij zijn.”

Bron: Noord-Hollands Dagblad

Write a Reply or Comment