Nieuws

8e Clubwedstrijd /Kermiscross Kolhorn MC-NH (Uitslagen en foto’s)

Spectaculaire Kermiscross Kolhorn, tevens 8e (en laatste) clubcross 2016

Afgelopen zondag werd Kermiscross Kolhorn en tevens de 8e en laatste clubcross van dit seizoen verreden. Dit keer waren we te gast bij de firma Groeneweg aan de Waardweg in Middenmeer.
Ondanks dat het een baan was voor eenmalig gebruik was er weer flink uitgepakt. Er was weer een mooi baan neergelegd door de firma Groeneweg en Poland loonbedrijf. Jammer genoeg hebben we om technische redenen het grote scherm met Formule 1 niet kunnen plaatsen. Ondanks de concurrentie van een DMX-wedstrijd in Veendam en nog wat andere wedstrijden in den lande waren er maar liefst 136 inschrijvingen, waaronder wederom zo’n 25 dagpassen (starters en af-en-toe rijders)

Bij de inschrijving meldde zich de jongedame Liz de Geus. Deze ukkepuk wilde met haar PeeWee niet op de kleine baan rijden, maar op de grote baan. In de mini’s B maakte zij haar debuut op de crossbaan. Geweldig om te zien hoe fanatiek, maar onverstoord, dit meisje haar rondes reed. Haar vader liep zich een hartverzakking, want hij moest natuurlijk wel bij haar in de buurt blijven.
Een ander uiterste wat rijervaring betreft, en over betrokkenheid gesproken: de 20-jarige Michel Hoenson uit Anna Paulowna werd gisteren in het Brabantse Den Dungen nationaal kampioen in de MX1 klasse bij de KNMV. Een grootse prestatie. Een dag later was Michel gewoon aanwezig bij de clubcross van zijn eigen cluppie. Klasse.

Naast de perfecte baan en het grote aantal deelnemers werkte ook moeder natuur goed mee: Bijna de hele dag een zonnetje en een licht windje. De bekers voor de prijswinnaars werden beschikbaar gesteld door pannendekkersbedrijf D. Pool uit Waarland.  Het aantal brommerdeelnemers en mini’s was zonder meer goed te noemen. Zij zijn de basis voor de verdere ontwikkeling in de motorcross en het is eens te meer gebleken dat de animo om te motorcrossen in Noord Holland zeer groot is. Voor beginnende crossers is het dan van groot belang dat ze met regelmaat in de Noordkop op een vaste locatie kunnen rijden om deze spectaculaire tak van motorsport goed onder de knie te krijgen.

De wedstrijden werden op het scherp van de snede uitgevochten. Er vielen in iedere klasse bekers te winnen en voor sommigen stond het podium voor het clubkampioenschap op het spel, dus men mocht niet verzaken. Dit leidde tot spectaculaire wedstrijdmanches waarin alles gegeven werd. Even niet 100% bij de les zijn, een klein schuivertje of een bocht verkeerd aansnijden kon je al doen terugvallen in de rangschikking en dus van het podium doen vallen. Op een baan als waar vandaag op gereden werd is het zeer belangrijk om er bij de start goed bij te zitten. De eerste meters van het starthek tot de eerste bocht deed bij de vele aanwezige toeschouwers de hartslag naar ongekende hoogte opjagen.

Het is wonderbaarlijk hoe de coureurs het voor elkaar krijgen om er bijna altijd allemaal op te blijven zitten als ze de smalle trechter van de eerste bocht met hoge snelheid in duiken. Als de stofwolk is opgetrokken kan men pas zien of er iemand is achtergebleven op het startveld of in de eerste bocht.  Hoe hoger het aantal cc’s per klasse werd, hoe harder er gereden werd en hoe meer ervaring de rijders hebben. Van de veteranenklasse (oudere rijders op hun retour) zou men denken dat deze heren het rustig aan zouden doen. Deze heren denken echter allemaal dat ze 20 blijven en gaan er met een ongekend fanatisme tegenaan.

Bij de brommerklasse, in de mini’s A en B en de 65 cc zijn de verschillen soms nog erg groot.  Bij de 85cc zit er bij velen de gang al heel flink in en is het duidelijk te zien dat de snelle rijders al redelijk veel ervaring hebben. De 125cc 2-tact is door het grote aantal deelnemers altijd spectaculair om te zien. De aanstormende jeugd probeert de iets oudere garde van de troon te stoten wat tot interessante duels leidt. De 250cc 4-tact en de supers reden samen en hierin waren wederom een aantal nationale rijders vertegenwoordigd. Michel Hoenson was ongenaakbaar en liet zien waarom hij nationaal kampioen in de MX1 klasse is geworden. Achter hem was er een felle strijd om de overige podiumplaatsen.Al met al een dag vol sport, spanning en sensatie.

Na de felle strijd op de baan werd er daarna met de concurrenten onderling weer lachend en uitgebreid nagepraat over de wedstrijd. Er heerst een geweldige en vriendschappelijke sfeer tussen de rijders onderling.

De daguitslagen:

 • Mini A: winnaar Mike Snoek
 • Mini B: winnaar Chloe Borst
 • 65 Laag: 1 Kees Ligthart 2 Sven Pool 3 Huub Koopman
 • 65 Hoog: 1 Twan Groeneweg 2 Alex Karbet 3 Lynn Snoek
 • 85 laag: 1 Twan Groeneweg 2 Ian Oudeman 3 Guus van Tiel
 • 85 hoog: 1 Bram Muller 2 Koen Konijn 3 Job van Andel
 • MX2-2tact: 1 Ray Boon 2 Tim Vlaar 3 Sven Zuidema
 • MX2-4tact: 1 Ramon Jansen 2 Mark Teeuwen 3 Nick Schrama
 • Supers en startbewijshouders: 1 Michel Hoenson 2 Brad Bijtjes 3 Kris de Boer
 • Veteranen: 1 Richard van Drooge 2 Ard Poland 3 Frank Ligthart.
 • 50cc Classics: 1 Mike Jonker 2 Brad Bijtjes 3 Ger de Rie

Deze 8e clubcross was tevens de laatste van het seizoen en de definitieve eindstand over het seizoen 2016 wordt binnenkort opgemaakt en gepubliceerd.

MC-NH / NMC

Rob Schrama
Uitslagen MyLaps: http://www.mylaps.com/nl/events/1331107

Foto’s wedstrijd Facebook zie : Fotografe Melanie
Foto’s wedstrijd Internet zie    : https://www.oypo.nl/CE39BE98D711CA0D

kolhorn-2016-foto6kolhorn-2016-foto8kolhorn-2016-foto7kolhorn-2016-foto5kolhorn-2016-foto3kolhorn-2016-foto2kolhorn-2016-foto1kolhorn-2016-foto4middenmeer-2016-luchtfoto2middenmeer-2016-luchtfoto1middenmeer-2016-tractor6middenmeer-2016-tractor4a

Write a Reply or Comment